Every Scout Deserves a Trained Leader, and the Outdoors is our Classroom. We all need to learn at least the basic skills required of a Scout through the rank of First Class. We will be holding an Outdoor Leader Skills course this coming weekend in the field behind the Scout office at 820 17th Ave S. We are combining the BALOO and IOLS courses into one session that will provide both certifications. These courses are required to be considered trained as an Assistant Scoutmaster or take Scouts camping.
All participants are expected to camp out over Friday night and to bring the ingredients necessary for their cooked breakfast on Saturday morning. Cooking supplies (
Cub Scouts– Completion of this course is mandatory for at least one adult on a Pack overnighter. This course is designed as an introduction to the Cub Scout outdoor program for those leaders who are interested in adding a camping component to their Pack activities. BSA’s Cub Scout level camping policies will be taught along with the necessary tools to help units carry out a successful camping experience.
Boy Scouts– Along with Scoutmaster Specifics this course is required of all direct contact leaders registered in Boy Scout Troops and Varsity Scout Teams, in order to be considered “trained”.
Working as patrols, this hands-on course provides adult leaders the practical outdoor skills they need to lead Scouts in the out-of-doors. Upon completion, leaders should feel comfortable teaching Scouts the basic skills required to obtain the First Class rank.
|Friday Sept. 14th|
|5:15 – 6pm||Check-In-|
|6-7:15pm||Campsite selection and setup –|
|7:15 – 7:45pm||Opening Ceremony –|
|7:45 – 8:15pm||Outdoor Ethics –|
|8:15 – 9pm||Fire site preparation and Building –|
|9 – 9:30pm||Campfire Program –|
|9:30 – 10pm||Cracker Barrel –|
|Saturday, Sept. 15th|
|7-8 a.m.||Cooking (during breakfast) 60 minutes|
|8-8:30 a.m.||Interfaith worship 30 minutes|
|8:30-8:45 a.m.||Flag ceremony 15 minutes|
|8:45-10:15 a.m.||Ropes 90 minutes|
|10:15-10:30 a.m.||Break 15 minutes|
|10:30-11:30 a.m.||Woods Tools 60 minutes|
|11:30 a.m.-12:15 p.m.||Trail lunch 45 minutes|
|12:15-1:15 p.m.||Plant Identification 60 minutes|
|1:15-2 p.m.||Animal Identification 45 minutes|
|2-3:15 p.m.||Finding Your Way 75 minutes|
|3:15-3:30 p.m.||Break 15 minutes|
|3:30-4:45 p.m.||Packing and Hiking Techniques 75 minutes|
|4:45-5:15 p.m.||Closing ceremony 30 minutes|
|5:15-6 p.m.||Break camp 45 minutes|